Čistění stříbra doma

Zčernaly vám stříbrné šperky? Nelekejte se, pro nerodhiované šperky je to normální – stříbro na vzduchu časem oxiduje a vytváří černou, zkorodovanou vrstvu. Pomoc je naštěstí poměrně snadná a zvládnete ji i s věcmi, které máte běžně doma. Máme pro vás několik způsobů, jak stříbrné šperky doma vyčistit a vyleštit.

Především je důležité říci, že černění stříbra není vadou šperku, je to vlastnost stříbrných šperků. Pokud jsou vaše šperky vyrobeny ze stříbra o ryzosti 925/1000 bez povrchové úpravy (rhodiování, platina apod.), nutně dojde k černění. 

Černání je způsobeno oxidací stříbra, které je ve styku se vzduchem. Proces oxidace lze zpomalit lepším skladováním, nejlépe v suchu, temnu a v sáčku nebo krabici. Pro zpomalení oxidace stříbra se prodávají i speciální sáčky a utěrky napuštěné různými roztoky. Je však třeba dodat, že stříbro bude stále oxidovat (i když mnohem pomaleji). A dříve nebo později bude nutné zčernalé stříbrné šperky vyčistit.

Pokud budete své stříbrné šperky pravidelně udržovat, nikdy se nezkazí natolik, že je nelze jednoduše vyčistit do původní podoby.

1) Čištění stříbra pomocí elektrochemické reakce je jednoduché a efektivní.

Pozor na lepené šperky. Tento způsob čištění nedoporučujeme používat u šperků, kde bylo k připevnění perly nebo kamene použito lepidlo. Lepidlo se často používá na perlové šperky (náušnice, prsteny, přívěsky). Teplá voda by mohla uvolnit lepidlo! 
   
  • Připravte si hrnec, hliník (postačí alobal), sůl a horkou vodou.
  • Hrnec vyložte alobalem, případně do něj vložte kousek hliníku, pokud jej máte. Alobal je osvědčený, má ho doma každý a funguje skvěle.  Hliníkem nemusíte šetřit, lépe více než méně.
  • Stříbrné šperky vložte do vyloženého hrnce, osolte a podlijte horkou vodou. Elektrochemická reakce vyčistí stříbro velmi rychle.

         

2) Čištění stříbra pomocí pasty na zuby je jednoduchý a účiný způsob jak obnovit lesk.

Pro čistění stříbra pastou je základem výběr té správné – nejlepší jsou pasty s fluoridem, postačí ale i ty úplně obyčejné. Rozhodně se vyhněte bělicím pastám a těm s mikročásticemi (mohly by šperk poškrábat). Zubní pastu naneste na jemnou houbičku, hadřík nebo zubní kartáček, šperk opatrně vyčistěte, poté opláchněte v teplé vodě a vysušte.

 

3) Jedlá soda nebo prášek do pečiva a voda.

Jedlou sodu nebo prášek na pečení smíchejte s vodou (v poměru 3 : 1) a vytvořte pastu. Tu naneste na hladký hadřík nebo na zubní kartáček, šperk předem navlhčete a poté opatrně vyčistěte.

4) Popel

Tento způsob je vhodný spíše pro navrácení lesku. Z krbu nebo kamen vyjměte trochu vychladlého, jemného popílku, nanesete ho na vlhký hadřík a šperky s ním několikrát jemně otřete. Budou se lesknout jako nové.

S perlovými šperky je však potřeba zacházet velmi opatrně a nejlépe je čistit pouze vlhkým bavlněným hadříkem, nebo pokud perly značně zažloutly, můžete do vlažné vody přidat malé množství jemného mýdla. Nepoužívejte roztok octa, protože kyselina může poškodit povrch perel, a nenechávejte je ve vodě namáčené po libovolně dlouhou dobu, mohlo by dojít k oslabení hedvábného vlákna. Po vyčištění je nechte přirozeně vyschnout tak, že je položíte na ručník.

Dobrou zprávou je, že pravidelné nošení perel je ideální způsob, jak je udržovat v dobré kondici, protože vystavení olejům z našeho těla jim pomáhá hydratovat a udržovat jejich přirozený lesk.