Říční perly, vše co potřebujete vědět

Říční perly, známé také jako sladkovodní perly, jsou drahokamy vytvářené uvnitř sladkovodních mušlí. Na rozdíl od mořských perel, které se tvoří v slané vodě, vznikají tyto perly v řekách, jezerech a rybnících.

 

Co jsou sladkovodní perly?

Říční neboli sladkovodní perly jsou, jak název napovídá, perly, které se tvoří ve sladkovodním prostředí. Sladká voda tvoří asi 3 % veškeré vody na světě a je to v podstatě voda, která není slaná – vzpomeňte si na jezera, řeky, ledovce a další. Perly, které se tvoří u měkkýšů v těchto prostředích, se nazývají sladkovodní perly.

Sladkovodní perly jsou nejčastěji vyráběnými druhy perel a jsou oblíbené jak  u návrhářů šperků tak i u sběratelů. Jedinečné tvary a barvy, které produkují, z nich činí oslnivý doplněk každé šperkovnice.

Historie perel

Není žádným tajemstvím, že perlové šperky jsou milovány po generace. Perly používaly jako dárky a šperky starověké čínské královské rodiny i Římané, a byly dokonce nalezeny v sarkofágu perské princezny.

Perly se staly široce dostupnými když byl v roce 1893 objeven způsob jejich vytváření. Od té doby jsou mořské a říční perly široce zahrnuty do šperků a módy, aby si je mohl užít každý.

 

Perly jsou proslulé třpytivým duhovým leskem a  mají i význam čistoty, pokory a nevinnosti.

. Tento všestranný klenot lze nalézt v několika barvách a dokonce i ty, které vypadají jako bílé, se v určitých světlech lesknou duhovým efektem.

 9_143540002PBL

https://www.penuela.cz/visaci-nausnice-s-perlou/

Odkud pocházejí sladkovodní perly?

Sladkovodní perly pocházejí z měkkýšů (zvířat, jako jsou ústřice, mušle nebo škeble) ve sladkovodním prostředí. Při kultivaci perel se do mušle uměle vloží malý kousek tkáně nebo jádra. Tato tkáň pochází z jiné mušle a funguje jako "dráždidlo", které spouští tvorbu perly. Mušle začne na cizí objekt reagovat tím, že kolem něj vylučuje vrstvy perleti.

Tyto vrstvy se postupně hromadí kolem jádra a vytvářejí perlu.

Tyto perly se mohou tvořit přirozeně ve vodním prostředí, stejně jako mohou být záměrně vyrobeny ve více kontrolovaném prostředí. Přírodní perly jsou vzácnější a často jsou cennější než perly kultivované.

Co je to pěstovaná sladkovodní perla?

Pěstované říční perly jsou stále pravé perly, ale vznikají za pomoci člověka. U upravených perel je dráždidlo záměrně umístěno do měkkýše. Při pěstování perel je do měkkýšů umístěno více dráždivých látek, takže lze sklízet mnoho perel současně. Je běžné, že z jednoho měkkýše se sklidí až 24 perel!  Přírodní říční perly jsou vzácnější, takže mohou mít vyšší cenu.

 

Slaná voda vs. sladkovodní perly

Jak dnes víme, sladkovodní perly se tvoří v jezerech, řekách a jiných neslaných vodách. Více než 90 % sladkovodních perel je známo jako perly barokní. To znamená, že mají nepravidelný tvar, je to tedy nejhojnější typ. Tento nepravidelný tvar je činí tak jedinečnými a individuálně výjimečnými.

Mořské perly, jak byste očekávali, se tvoří v moři a jiné slané vodě. Mořské perly se vyvíjejí uvnitř ústřic z oceánu a ke svému vzniku potřebují slané prostředí. Na rozdíl od barokního tvaru jsou kultivované mořské perly hladší a kulatější. Mohou mít lépe rozpoznatelný dokonalý tvar koule. Přírodní mořské perly mohou mít nepravidelné tvary barokních perel. Některé z nejvyhledávanějších mořských barokních perel jsou ty, které pocházejí z Jižního moře. 

 

Objevte  naše perlové šperky

Sladkovodní perly se nacházejí v jedinečných tvarech, takže jsou ideální pro jedinečné a krásné šperky. Jejich zářivá elegance znamená, že naše perlové šperky budou jistě středobodem každého outfitu. Najděte ohromující řadu kulturních říčních barokních perel, které nabízejí fascinující duhový lesk. Spárujte je se svými oblíbenými zlatými šperky nebo zkombinujte se stříbrnými šperky pro elegantní styl vhodný pro každého.

 

 

6_14340P182PBL 

 

https://www.penuela.cz/zlaty-perlovy-naramek/