Šperky s onyxem

Onyx je krásný polodrahokam, který se často používá v šperkařství a jako dekorační prvek. Je známý svou výraznou černou barvou a jemně vrstvenou strukturou, která může mít různou barevnou škálu, včetně bílé, šedé nebo hnědé.  Skládá  se z minerálů, jako je křemen a chalcedon.  Má vrstvenou strukturu, která může vytvářet zajímavé vzory a efekty. Je to kryptokrystalický křemen, což znamená, že jeho struktura je složena z velmi malých krystalů, které nejsou viditelné pouhým okem. Hlavní naleziště je Brazílie, Mexiko, Indie a Afghánistán.
 
Název "onyx" pochází z řeckého slova „ὄνυξ“ (onyx), které znamená „nehet“ nebo „drápek“. Podle jedné z legend byla bohyně Afrodita jednoho dne na břehu řeky, když Eros použil svůj šíp a uřízl její nehty. Nehty padly do řeky a byly přeměněny na kámen, který se stal známý jako onyx. 

 

Tento drahokam má dlouhou historii použití v různých kulturách. Byl oblíbený ve starověkém Egyptě, Římě a Indii, kde se používal nejen jako ozdobný kámen, ale také jako talisman nebo amulet s ochranářskými vlastnostmi. 

08b09e6f902d71737ca6dfcf61237f8f 

Šperky s onyxem jsou stále oblíbené a trendy i v roce 2024. Onyx je univerzální kámen, který se hodí k různým stylům a příležitostem.  Díky své relativní dostupnosti zůstává  cenově přístupným drahokamem. To z něj činí atraktivní volbu pro širokou škálu pozlacených šperků, od luxusních po běžné módní kousky. . Současné trendy v designu šperků kombinují onyx s moderními ale i vintage styly. Klasické kousky, jako jsou pozlacené prsteny a náhrdelníky, jsou stále velmi oblíbené.

 

 Nechce se okouzlit naším vintage prstenem s onyxem a opály

 11_14819R00TA16MCDO

 

  https://www.penuela.cz/zlaty-prsten-onyx-a-bily-opal/   

Při výběru prstenu se ujistěte, že kámen je dobře usazen a že prsten je pohodlný na nošení. Onyx je relativně tvrdý, ale je dobré se vyhnout extrémním nárazům a chemikáliím, které by mohly poškodit jeho povrch. Pravidelná údržba, jako je čištění měkkým hadříkem a vyhýbání se kontaktu s agresivními látkami, pomůže zachovat krásu prstenu.